Bijzondere projecten
Aandacht voor het verleden, heden én de toekomst van Amersfoort
2023 was in veel opzichten een bijzonder jaar. Zo was het dit jaar 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Er werd landelijk een herdenkingsjaar aangekondigd. Citymarketing Amersfoort ontwikkelde een website voor het Initiatief Amersfoort Ontketend, waarmee we in Amersfoort stilstonden bij de geschiedenis van de slavernij. Een ander bijzonder project was de lancering van het nieuwe stadssymbool en de daarbijhorende video 'Wij zijn...Amersfoort'. Dit riep een enorm gevoel van trots op onder de Keientrekkers. Ook blikken we vooruit naar onze nieuwe campagne 'Wij Amersfoort'.
Amersfoort Ontketent
In 1863 werd de slavernij afgeschaft. In 2023 herdachten we dus dat het 150 jaar geleden was dat de slavernij werd afgeschaft. Citymarketing Amersfoort ontwikkelde een website voor het initiatief 'Amersfoort Ontketent'. Op deze website vonden bezoekers een overzicht van alle activiteiten en evenementen rondom het herdenkingsjaar in Amersfoort. Met deze website en de activiteiten werd er stilgestaan bij het gezamenlijke slavernijverleden, waarbij ook specifiek die van de stad. Ook in Amersfoort zijn namelijk sporen te vinden van het slavernijverleden. Op basis van de sporen die tot nu toe bekend zijn geworden, is er een Keti Koti route (ook wel Route van Verzoening) ontwikkeld door de stad.
Gevoel van trots op Amersfoort door nieuw stadssymbool en video
Eind 2022 werd het nieuwe stadssymbool gelanceerd. In de loop van 2023 kon je er eigenlijk niet meer omheen. Het symbool was overal in de Keistad te spotten: op banieren langs toegangswegen, bij lokale ondernemers in festivalpromotie en meer! Alle ondernemers en inwoners van Amersfoort zijn uitgenodigd om het stadssymbool te gebruiken en zo uit te dragen dat Amersfoort ook hun stad is.
Het stadssymbool werd gelanceerd door middel van een pagina en video waarin het verhaal van de Amersfoorter gevangen werd. Deze video werd gemaakt door Studio DDO en Bobby Littlejohn in opdracht van Gemeente Amersfoort. De video is meer dan 7000 keer bekeken via YouTube en leverde op Facebook 357 likes en 72 reacties op van enthousiaste én trotse stadsbewoners.
Hieronder een greep uit de reacties:
"Zo veel bekende koppies!! Zo leuk, trots!" - Denise
"Ik ben import Amersfoorter, woon hier sinds mijn 16e. Maar Amersfoort is echt mijn stad." - Marlies
"Ik ben ook een Amersfoortse….helemaal verknocht aan mn stadje…" - Carla
Het stadssymbool duikt overal op:
Amersfoort verkozen tot 'European City of the Year'
Het zal je niet ontgaan zijn: Amersfoort heeft de 'European City of the Year' award gewonnen. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt door het in Londen gevestigde Academy of Urbanism. Winnaars van de afgelopen jaren bestonden uit onder meer Kopenhagen, Antwerpen, Rotterdam, Marseille en Porto. Een ontzettend mooie lijst om tussen te staan. Daar mogen we als Amersfoorters trots op zijn!
In september bracht de internationale jury, bestaande uit stedenbouwkundigen, een bezoek aan Amersfoort. Dennis Sille ging samen met een team van Gemeente Amersfoort (bestaande uit Arno Goossen, Samareh Bloemberg en Lieke Prins) aan de slag om het jurybezoek voor te bereiden. Ze stippelden de route uit en vroegen bewoners en ondernemers om de jury te vertellen over stedelijke ontwikkelingen en hoe het is om te wonen, leven en werken in Amersfoort. De route bracht hen niet alleen langs het historisch centrum, maar ook naar gebieden als Vathorst, Kattenbroek, De Nieuwe Stad en de Wagenwerkplaats.
Bij het toekennen van de prijs kijkt de jury van de Academy of Urbanism naar zes pijlers: aantrekkelijkheid, economie, duurzaamheid, lokaal karakter, welzijn en bereikbaarheid. Tijdens de uitreiking van de award prees de jury Amersfoort vanwege de kwaliteit van leven, vooruitstrevende planning en vernieuwing, terwijl het unieke erfgoed en karakter behouden blijven. “Het welzijn en geluk van al zijn burgers staan duidelijk centraal”, aldus de jury.
Natuurlijk maakten wij graag wereldkundig dat we verkozen zijn tot 'European City of the Year' met een reel op de socials en een pagina op Tijd voor Amersfoort. Wij waren overigens niet de enige die zo enthousiast waren. Zowel lokale als landelijke en zelfs internationale media berichten over de prestigieuze titel die de Keistad in de wacht heeft gesleept.
“De jury heeft Amersfoort beoordeeld op stenen en op mensen, en hoe je beide met elkaar verbindt. Op al deze vlakken hebben we veel te bieden. We hebben zowel eeuwenoud als modern erfgoed dat bewonderaars van buiten de gemeentegrenzen aantrekt. En we hebben veel inwoners die zich inzetten voor elkaar en voor hun stad of dorp. Terwijl de stad al tientallen jaren flink groeit, blijft die sterke betrokkenheid en gemeenschapszin intact. Amersfoorters willen nog wel eens bescheiden zijn als het over hun stad gaat, maar deze prestigieuze internationale prijs zie ik als erkenning dat er genoeg is om trots op te zijn.”
- Rutger Dijksterhuis
Wethouder ruimtelijke ontwikkeling, erfgoed, citymarketing en toerisme/recreatie
Vooruitblik naar nieuwe website 'Wij Amersfoort'
In 2023 hebben we de website www.wijamersfoort.nl gebouwd. Deze site heeft als doel de trots op de stad te vergroten en de sociale cohesie te bevorderen. De stad drijft op de inzet van onze inwoners en ondernemers. We willen via dit platform de inzet van vrijwilligers in het zonnetje zetten en mensen inspireren bij te dragen aan hun wijk of leefomgeving. Veel organisaties hebben tijdens de coronaperiode te maken gehad met verlies van vrijwilligers: dit platform biedt de kans om weer vrijwilligers te werven. Bewoners én bezoekers komen er via de campagne ‘Wij Amersfoort’ achter wat Amersfoort zo bijzonder maakt: van de ‘European City of the Year 2023' tot de eeuwenoude historie. Dat doen we aan de hand van de thema’s De Stad, De Mensen en De Ziel.